Rotterdam,
16
februari
2017
|
11:38
Europe/Amsterdam

3 op de 4 automobilisten niet bekend met regels winterbanden

Samenvatting

Tijdens de komende voorjaarsvakantie reizen weer een hoop Nederlanders af naar de wintersportgebieden in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Frankrijk. Uit onderzoek van Allsecur, uitgevoerd door onderzoeksbureau Team Vier, blijkt dat de regels rond het gebruik van winterbanden in het buitenland onbekend zijn bij 74% van de automobilisten. Terwijl de risico’s van het niet rijden met winterbanden groot kunnen zijn.

Van de automobilisten die op wintersport gaan, zegt iets meer dan de helft (54%) de regels goed te kennen. Van de totale groep automobilisten zijn de regels slechts bekend bij 1 op de 4 (26%). Mannen zeggen net iets vaker van zichzelf dat ze goed bekend zijn met de geldende regels voor winterbanden dan vrouwen: 33% versus 19%.

Oostenrijk en Duitsland
Oostenrijk is onder Nederlanders het populairste wintersportland. 1 op de 3 Nederlandse autorijders is hier weleens op wintersport geweest of is dit van plan. Op de tweede plaats volgt Duitsland (21%). De regels in deze landen zijn bij wintersporters ook het beste bekend. 74% van de automobilisten die op wintersport gaat weet dat winterbanden in Oostenrijk verplicht zijn, voor Duitsland geldt dit voor 78%.

Aansprakelijkheid in Oostenrijk
De risico’s van het niet rijden met winterbanden kunnen groot zijn. Zo ben je als automobilist aansprakelijk bij ongevallen en aanrijdingen, maar kun je ook een fikse boete krijgen. Met name over dat laatste bestaat er onduidelijkheid.

74% van de automobilisten die op wintersport gaat, zegt dat ze op de hoogte zijn van de verkeersregels in de winter in Oostenrijk. Maar als er gevraagd wordt naar aansprakelijkheid en boetes, weet 58% niet dat je zonder winterbanden het risico op een boete loopt. Terwijl in Oostenrijk een boete kan variëren van € 35 tot € 5.000. Van de aansprakelijkheidsrisico’s is 36% niet op de hoogte.

Niet verplicht
Voor de overige wintersportlanden is de kennis beperkter. Meer dan de helft (55%) van de Nederlandse autorijders denkt dat winterbanden in Zwitserland verplicht zijn en 20% denkt dat dit voor Frankrijk en Italië geldt. Voor alle drie de landen geldt echter dat winterbanden alleen verplicht zijn op wegen waar dit met een verkeersbord is aangegeven. Opvallend is dat er ook automobilisten zijn die denken dat winterbanden in Nederland (1%) en België (3%) verplicht zijn. Voor deze landen geldt alleen een aanbeveling bij winterse omstandigheden.

 

Boilerplate

Over het onderzoek
Het onderzoek is door Team Vier uitgevoerd in opdracht van Allsecur. Team Vier vroeg in december 2016 aan 904 Nederlandse automobilisten naar de kennis over de regels voor autorijden tijdens de winter in het buitenland. Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland en Italië zijn meegenomen in dit onderzoek. Van de respondenten zijn 111 respondenten deze of vorige winter met de auto op vakantie gegaan of zijn dat dit jaar nog van plan.