Rotterdam,
28
december
2017
|
10:03
Europe/Amsterdam

Automobilist is bang om te rijden tijdens jaarwisseling

Samenvatting

De helft van de Nederlandse automobilisten stapt niet zomaar in de auto tijdens of vlak na de jaarwisseling. Het feit dat er in die uren overal vuurwerk wordt afgestoken, weerhoudt automobilisten ervan de straat op te gaan. 20% stapt onder geen beding in de auto, 33% doet dit alleen als het echt niet anders kan. Dit blijkt uit onderzoek van Allsecur, uitgevoerd door Team Vier, naar het autorijgedrag tijdens de feestdagen.

Vooral vrouwen (23%) en ouderen (65-plus, 32%) geven aan niet te willen rijden in de uren na de jaarwisseling. Mannen hebben hier iets minder moeite mee, slechts 16% van de mannen geeft aan onder geen beding in de auto te stappen. Automobilisten geven aan bang te zijn, zich niet veilig te voelen en het te gevaarlijk te vinden voor zichzelf en anderen in de auto.

Rijden met alcohol
Ook wordt genoemd dat automobilisten niet rijden omdat ze vermoeden dat andere weggebruikers alcohol hebben genuttigd. Dat die angst niet ongegrond is, blijkt ook uit analyse van het STAR-initiatief. Het aantal ongevallen tijdens de jaarwisseling waarbij alcohol in het spel is, ligt namelijk 29% hoger dan op een gemiddelde weekenddag.

Ruim een kwart (27%) van de automobilisten kiest er bewust voor om de auto met de jaarwisseling te laten staan, zodat er alcohol gedronken kan worden. Van automobilisten die wel de weg op gaan, bepaalt 87% vooraf wie er terugrijdt en geen alcohol drinkt. 13% geeft aan te rijden en toch een of meerdere glazen alcohol te drinken.

Boilerplate

Over het onderzoek
Het onderzoek naar autorijgedrag tijdens de feestdagen is in december 2017 uitgevoerd door onderzoeksbureau Team Vier. In totaal hebben 1.053 respondenten aan het onderzoek deelgenomen. Respondenten waren 18 jaar of ouder en bezitten een of meerdere auto’s.