's-Hertogenbosch,
07
januari
2016
|
14:34
Europe/Amsterdam

Automobilist wil vaker fietsen in 2016

Samenvatting

De Nederlandse automobilist neemt zich in 2016 voor vaker de auto te laten staan. Bijna 40% zegt minder kilometers te willen maken en vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Allsecur uitgevoerd door TeamVier.

Januari, de maand om met goede voornemens te starten. Wat zijn de drie goede voornemens van automobilisten in het verkeer? Allsecur stelde deze vraag aan ruim 500 Nederlandse automobilisten. Een meerderheid van de respondenten (55%) geeft aan goede verkeersvoornemens te hebben.

40% wil auto vaker laten staan
Op nummer 1 staat een persoonlijk voornemen: vaker de auto laten staan en de fiets pakken (38%). Vooral automobilisten in de leeftijd van 35 tot en met 64 jaar geven aan minder kilometers te willen maken. 

Minder opgejaagd het verkeer in
Als tweede voornemen noemt bijna 35% dat ze minder hard en rustiger willen rijden. Vooral op tijd vertrekken en dus minder haasten wordt genoemd. 

Hoffelijker op de weg en boetes vermijden
De top drie sluit af met het voornemen om toleranter en meer ontspannen te zijn ten opzichte van medeweggebruikers (29%). Een heer of dame in het verkeer zijn en zich hoffelijker te gedragen.

De 65-plussers geven relatief vaak aan zich beter aan de regels te willen gaan houden om boetes te vermijden (29% versus 16%).
 

Minder kilometers maken/vaker met OV, korte afstanden op de fiets 38%
Minder hard/ rustiger rijden 35%
Toleranter/ meer ontspannen zijn t.o.v. medeweggebruikers 29%
Mezelf houden aan de verkeersregels/ geen boetes krijgen 16%
Zuiniger rijden 15%
Schadevrij rijden/ geen ongelukken 10%
Zo doorgaan zoals in het afgelopen jaar 10%
Buiten de spits rijden 8%


Onderzoeksverantwoording
De doelgroep van het onderzoek is de Nederlandse consument (18 jaar en ouder) die in het bezit is van (ten minste) een auto. Aan het onderzoek werkten 505 personen mee, zowel via een panel als de Allsecur social media kanalen.