's-Hertogenbosch,
22
februari
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Driekwart autorijders koopt geen andere auto in 2013

Samenvatting

De verkoop van nieuwe auto’s is enorm gedaald in 2012. Allsecur autoverzekeringen wilde hier meer over weten en hield een korte enquête onder 500 automobilisten. 75% van de Nederlandse automobilisten blijft voorlopig doorrijden in dezelfde auto. 18% is in 2013 wel van plan een andere auto aan te schaffen, 8% twijfelt nog. Als Nederlanders een nieuwe auto kopen, dan willen zij ook waar voor hun geld: 42% van de ondervraagden koopt liever niet via een particulier en klopt aan bij de autohandelaar.

Bevestiging nodig

Autorijden is niet goedkoop. Door de recente btw-verhoging betaal je meer voor een nieuwe auto. Ook de brandstof voor je vierwieler is nog steeds een aanslag op de portemonnee. De recessie zorgt ervoor dat veel consumenten de hand op de knip houden. Slechts 18% van de automobilisten is van plan om in 2013 een andere auto te kopen. Johan Van de Neste, marketing manager van Allsecur: “We houden vast aan zekerheid en dus onze trouwe auto. Als deze groep wel geld uitgeeft dan willen ze zeker zijn van een goede koop. 20% van de respondenten geeft aan het zoeken naar een auto zonde van de tijd te vinden en laat dit liever aan anderen over. De consument heeft moeite met keuzes maken en is op zoek naar bevestiging.”

Kat in de zak

Ernst Zijlstra van Mijn Autocoach merkt dit ook op. “Als de consument geld uitgeeft, moet het wel goed zijn. Een ‘kat in de zak’ kan men zich nu niet veroorloven. Wij zien dat bijna 40% van de automobilisten wel eens een miskoop heeft gedaan bij het kopen van een auto. Dat wil de consument in deze tijd hoe dan ook vermijden. Wij merken de onzekerheid ook als we met de klanten meegaan: “Is de auto goed en klopt de prijs, en wat als de auto toch stuk gaat?” Consumenten willen zeker weten dat ze hun geld goed besteden.”

Autohandelaar versus particulier

Een auto kopen bij een garage heeft de voorkeur boven de auto kopen bij een particulier, maar ook daarin zit onzekerheid. 38% van de automobilisten betwijfelt alsnog of de autohandelaar een juiste voorstelling van zaken geeft. Kopen bij een particulier vinden automobilisten ook lastig omdat zij geen garantie kunnen geven. Ook Ernst Zijlstra ziet deze trend: “Ruim driekwart van onze klanten vraagt tegenwoordig om een garantieverzekering.” 40% denkt dat de service niet goed is bij een particulier. Maar teveel betalen willen we ook absoluut niet; de autohandelaar is duurder dan een particulier volgens 22% van de ondervraagden.