Rotterdam,
10
oktober
2018
|
08:27
Europe/Amsterdam

File mijden? Driekwart Nederlanders rijdt om

77% automobilisten zoekt alternatief bij meer dan 20 minuten file

 

De Nederlandse wegen worden steeds drukker. Zo is het aantal files dit jaar met 20 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2017*. Maar wat doen Nederlanders om files te vermijden? Uit onderzoek** van online verzekeraar Allsecur blijkt dat driekwart (76%) op zoek gaat naar een alternatieve route om files te mijden. Als zij dan toch in een file terechtkomen, zijn muziek luisteren, kletsen met medepassagiers en eten en drinken de favoriete bezigheden achter het stuur.

 

Vijfde Nederlanders blijft weleens thuis bij file

Op de vraag wat Nederlanders zoal doen om files te mijden, antwoordt 76 procent dat zij alternatieve routes gebruiken om op de plaats van bestemming te komen of thuisblijven tot de filelengte is afgenomen (19%). Bij lange files wordt er ook regelmatig gekozen voor een alternatief vervoersmiddel, waarbij de fiets het meest geliefd is. Dit is de top vier alternatieven bij files: 

  1. Fiets - 23 procent
  2. OV - 22 procent
  3. P+R - 6 procent
  4. Motor - 4 procent 

Toch gaan automobilisten niet direct op zoek naar alternatieven bij een file. Zo blijkt dat het merendeel (77%) van de Nederlanders pas bij meer dan twintig minuten file op zoek gaat naar andere manieren om van A naar B te komen. Een vijfde (18%) doet dit al bij meer dan tien minuten file en 6 procent zegt dit al bij minder dan tien minuten file te doen.

 

Mannen houden van neuspeuteren en handsfree bellen

Files kunnen voor veel ergernis zorgen. Zo'n 16 procent zegt meerdere keren per week in een file aan te sluiten met een gemiddelde van 18 minuten per keer. Welke bezigheid is dan het meest populair? Dit is de top zes activiteiten die Nederlanders weleens doen als zij in de file staan:

  1. Naar de radio of muziek luisteren - 79 procent
  2. Eten of drinken - 47 procent
  3. Kletsen met medepassagiers - 36 procent
  4. Handsfree bellen - 33 procent
  5. Appen op de smartphone - 27 procent
  6. Neuspeuteren - 18 procent

Het valt op dat neuspeuteren bij mannen veel populairder is dan bij vrouwen; een op de vijf mannen (21%) zegt dit weleens te doen, tegenover 13 procent van de vrouwen. Ook bestaat er een groot verschil tussen mannen en vrouwen op het gebied van handsfree bellen; respectievelijk 38 en 27 procent zegt dit te doen. Zo'n 4 procent van de automobilisten is zeer sociaal in de file; zij openen hun raampje en beginnen een gesprekje met hun mede-filerijders.
 

*Bron: link
‚Äč**Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Team Vier onder 1.019 respondenten, juni 2018. Data over files vermijden gebaseerd op privéritten.