's-Hertogenbosch,
29
juli
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Forse prijsverschillen bij postcodeselectie autopolis


 

Bij het vaststellen van premies voor autoverzekeringen blijkt postcodeselectie grote premieverschillen te kunnen opleveren. Tot enkele honderden euro's.

Dat schrijft de Geldgids van de Consumentenbond, in het augustusnummer op basis van eigen onderzoek.
   
Autoverzekeraars hanteren sinds 1982 een regiobeleid, waarbij premies voor schade lager zijn in gebieden waar zich minder ongelukken voordoen, maar dit blijkt inmiddels tot postcodeniveau zeer scherp te zijn uitgewerkt.

Daarbij is het niet zo dat autoverzekeringen automatisch duurder zijn in gebieden waar veel verkeer is en minder vermogende mensen wonen.

Wel zijn autoverzekeringen in de stad in de regel duurder dan op het platteland, vond de Geldgids. In de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag) betaal je gemiddeld een 24 procent hogere premie.

Postcode-selectie
Een steekproef van de Geldgids in Den Haag op basis van postcodeselectie leverde forse premieverschillen op, zowel tussen verzekeraars als bij de hoogste en laagste premie die dezelfde verzekeraar rekent.

Zo is het verschil tussen de hoogste en laagste premie bij dezelfde verzekeraar in veel gevallen honderd tot tweehonderd euro. En het premieverschil tussen verzekeraars kan oplopen tot driehonderd euro.

De Consumentenbond heeft geen aanwijzingen gevonden dat autoverzekeringen geweigerd worden, puur op basis van de postcode. Autoverzekeraars kijken naar een reeks criteria, zoals de leeftijd van de bestuurder, het aantal schadevrije jaren en de prijs van de auto, aldus prijsvergelijkingssite Independer.nl in de Geldgids. De postcode kan dan net het verschil maken tussen het wel of niet goedkeuren van een verzekering.