's-Hertogenbosch,
09
juni
2015
|
07:00
Europe/Amsterdam

Helft automobilisten ervaart agressie in het verkeer

Het Nationale Automobilisten Onderzoek 2015

Samenvatting

Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten (48%) ondervindt agressie in het verkeer. 16% van deze automobilisten neemt zelf maatregelen. Een klein deel (2%) rijdt met een wapen aan boord. Dat blijkt uit de 16e editie van Het Nationale Automobilisten Onderzoek van mediabedrijf YPCA in opdracht van Allsecur autoverzekeringen en verkeerszender Traffic Radio.


80% gebaart agressief
In het onderzoek geven automobilisten aan dat de agressie in het verkeer vooral tot uitdrukking komt in de vorm van gebaren (80%), claxonneren (40%) of schelden (36%). 1 op 5 automobilisten noemt een achtervolging (20%). Ook spugen (4%) en lijfelijk geweld (3%) komen voor.

Gewapend tegen agressie in het verkeer
Een meerderheid (44%) van de automobilisten vindt het ‘te gek voor woorden’ om zich tegen agressie in het verkeer te wapenen. 29% van de respondenten vermijdt agressie in het verkeer bewust. 15% van de automobilisten geeft aan wel degelijk maatregelen te nemen. 12% van de respondenten doet de portierduren altijd op slot, 3% neemt maatregelen maar zegt niet welke, en 2% van de ondervraagden heeft een wapen in de auto.

Boilerplate

Het Hilversumse mediabedrijf YPCA voert jaarlijks Het Nationale Automobilisten Onderzoek uit. In dit representatieve onderzoek naar de Nederlandse automobilist wordt via een internetpanel in april van dit jaar 667 automobilisten, in de leeftijd tussen de 18 en 69 jaar, naar hun mening gevraagd. In het onderzoek komen diverse thema’s aan bod. Centraal staan zaken als de fileproblematiek, tijdsbesteding in de auto, rijgedrag, verkeersinformatie en het gebruik van communicatie- en informatiediensten onderweg.