Rotterdam,
23
maart
2017
|
11:06
Europe/Amsterdam

Nederlandse automobilist betaalt bijna half miljard te veel voor autoverzekering

Samenvatting

Van de 7,2 miljoen Nederlandse particuliere personenauto’s (CBS, november 2016) zijn naar schatting ruim 2,4 miljoen auto’s oververzekerd. In totaal betaalt de Nederlandse automobilist hierdoor ruim 450 miljoen euro te veel voor zijn autoverzekering. Dit blijkt uit onderzoek van Allsecur en Team Vier.

Klik voor grote versie
infographic

Een automobilist betaalt te veel voor zijn autoverzekering als de dekking niet meer past bij de leeftijd van de auto. Dit speelt over het algemeen een rol bij auto’s die ouder zijn dan 6 jaar. Bij deze auto’s loont het doorgaans niet meer om een volledige cascodekking (all risk) af te sluiten en zo voor alle schades verzekerd te zijn. Een beperkt cascodekking is in deze categorie meestal voldoende. Van de auto’s van 6 tot en met 9 jaar oud is 53% all risk verzekerd en betaalt de automobilist dus waarschijnlijk te veel voor zijn verzekering.

Ook voor auto’s van 10 jaar of ouder die een beperkt casco of volledig cascodekking hebben, betalen automobilisten te veel. Uit het onderzoek blijkt dat 16% van de auto’s in deze leeftijdscategorie all risk is verzekerd en 33% beperkt casco. Een goedkopere WA-dekking past in dit geval vaak beter.

Wettelijke dekking
Een Nederlandse automobilist moet zich minimaal WA-verzekeren voor schade aan anderen. Deze dekking kan worden uitgebreid met een beperkt casco of volledig cascodekking (all risk) voor schade aan de eigen auto. Uit het onderzoek blijkt dat 33% van de Nederlandse auto’s waarschijnlijk een te hoge dekking heeft. Veel van deze automobilisten betalen een hoge premie, terwijl de auto inmiddels een lagere dagwaarde heeft. Als een schade aan de auto hoger is dan de dagwaarde, dan krijgt de automobilist slechts de dagwaarde uitgekeerd. De consument heeft in dat geval dus niets aan een hoge dekking.

Ron Adams, Brand Manager bij Allsecur: “Niet alle automobilisten zijn zich bewust van de dekking op hun auto en de prijsverschillen tussen de verschillende dekkingen. Wij geven onze klanten daarom proactief een premie alert als de auto een leeftijd van 6 of 10 jaar bereikt. Voor ons het kantelpunt waarop de klant goedkoper uit is met een andere dekking. De klant bepaalt vervolgens zelf of hij de aanbevolen dekking ook daadwerkelijk afsluit.”

Boilerplate

Over het onderzoek
Onderzoeksbureau Team Vier vroeg tussen 9 en 12 maart 2017 aan 1.058 Nederlandse automobilisten naar de leeftijd van hun auto en hoe die auto verzekerd is. Leaseauto’s zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. Als een automobilist meerdere auto’s in zijn bezit heeft, zijn de vragen voor alle auto’s apart gesteld. In totaal hebben de berekeningen betrekking op 1.458 auto’s. De premieberekening is gemaakt met de gemiddelde marktpremie (maart 2017) voor een WA-, beperkt casco- en volledig cascodekking.