's-Hertogenbosch,
08
juni
2015
|
07:00
Europe/Amsterdam

Smartphonegebruik nieuwe ergernis in het verkeer

Het Nationale Automobilisten Onderzoek 2015

Samenvatting

‘Smartphonegebruik tijdens het rijden’ komt dit jaar naar voren als meest opvallende en nieuwe ergernis in het verkeer. Vooral vrouwen en ouderen ergeren zich aan het smartphonegebruik in de auto. ‘Bumperkleven’ blijft de grootste ergernis van de automobilist. Dit komt naar voren uit de nieuwe editie van Het Nationale Automobilisten Onderzoek, dat jaarlijks wordt uitgevoerd door het mediabedrijf YPCA in opdracht van Allsecur autoverzekeringen en verkeerszender Traffic Radio. 

Top 10 ergernissen
Naast ‘Bumperkleven’ (36%), scoren ‘Agressief rijden’ (32%) en ‘Rijden met alcohol / drugs’ (27%) weer hoog in de in de jaarlijkse Top 10 ergernissen in het verkeer. Nieuwe ergernissen in de Top 10 zijn dit jaar ‘Te langzaam rijden’ (16%), ‘Smartphone gebruik tijden het rijden’ (13%) en ‘Afval of een sigaret uit het raam gooien’ (11%). Nog nooit eerder kwam ‘Smartphone gebruik tijdens het rijden’ in het jaarlijkse onderzoek naar voren als ergernis in het verkeer. Het zijn met name vrouwen en ouderen (55-69 jaar) die zich hier aan ergeren.‘Files’, ‘Te hard rijden binnen de bebouwde kom’ en ‘Rechts inhalen’ vallen dit jaar buiten de Top 10 ergernissen.

Smartphonegebruik onderweg bijna verdubbeld​
Uit het onderzoek blijkt dat bijna één op de tien (9%) automobilisten al regelmatig zijn smartphone checkt achter het stuur. Vorig jaar gaven 5% van de ondervraagden nog aan de telefoon wel eens met de hand te bedienen tijdens het autorijden.

Top 10 ergernissen in het verkeer 2015:

1. (2) Bumperkleven 36%
2. (1) Agressief rijden 32%
3. (3) Rijden met alcohol / drugs op 27%
4. (4) Geen richting aangeven 21%
5. (5) Onnodig links rijden 16%
6. (-) Te langzaam rijden 16%
7. (6) Op het laatste moment invoegen / ritsen 14%
8. (-) Smartphone gebruik tijdens het rijden 13%
9. (9) Zondagsrijders 12%
10. (-) Afval of sigaret uit het raam gooien 11%

Bron: YPCA, Het Nationale Automobilisten Onderzoek 2015

Boilerplate

Het Hilversumse mediabedrijf YPCA voert jaarlijks Het Nationale Automobilisten Onderzoek uit. In dit representatieve onderzoek naar de Nederlandse automobilist wordt via een internetpanel in april van dit jaar 667 automobilisten, in de leeftijd tussen de 18 en 69 jaar, naar hun mening gevraagd. In het onderzoek komen diverse thema’s aan bod. Centraal staan zaken als de fileproblematiek, tijdsbesteding in de auto, rijgedrag, verkeersinformatie en het gebruik van communicatie- en informatiediensten onderweg.