's-Hertogenbosch,
01
november
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Vrouwen houden van een kleine

Samenvatting

‘Size does matter’ voor vrouwen, als het op auto’s aankomt. Vrouwen rijden in lichtere en kleinere auto’s in vergelijking met mannen. 28% van de vrouwen geeft de voorkeur aan auto’s tot 850 kilogram zoals de Suzuki Swift en Peugeot 206. Slechts 13% van de mannelijke bestuurders waagt zich in een dergelijke kleine wagen. Dit onderzocht marktonderzoeker GfK voor autoverzekeraar Allsecur onder ruim 4000 particuliere autobezitters.

Gemakkelijk en goedkoop
Vrouwen houden van kleine auto’s. ‘Ja, lekker makkelijk inparkeren!’, is de meest gehoorde uitspraak als we vragen naar het waarom. De lichtste auto’s tot 850 kilogram zijn in het bezit van 28% vrouwelijke, ten opzichte van 13% mannelijke bestuurders. De daaropvolgende gewichtsklasse tot 950 kg is ook door vrouwen oververtegenwoordigd: 20% van de vrouwen en 10% van de mannen bezit zo’n kleine auto.


Vrouwelijke single zonder kinderen
Als we naar geslacht en gezinssituatie kijken dan is in het bijzonder de alleenstaande vrouw fan van de kleine auto. Meer dan de helft (53%) rijdt in een auto tot de gewichtsklasse 950 kilogram. Dit zijn auto’s zoals de tegenwoordig veel geziene Citroen C1 en de Peugeot 107. Maar vrouwen met kinderen rijden wel in een zwaardere auto als je ze vergelijkt met de alleenstaande vrouw. Deze auto weegt gemiddeld 1070 kg ten opzichte van 985 kg. Mannen geven overduidelijk de voorkeur aan een zware auto. Vooral de auto van een man in een gezin met kinderen is zwaar. Met een gemiddelde van bijna 1250 kg is de auto ruim 100 kg zwaarder dan de doorsnee auto. Populaire mannenauto’s zijn de Volkswagen Passat en de Volvo V40.

Milieubewuste Randstedelingen
Auto’s van consumenten in de drie grootste steden van Nederland (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) zijn beduidend lichter. Ook is de auto in deze grote steden jonger, 32% rijdt in een auto van 0 tot 5 jaar in vergelijking met 24% in Noord-Nederland. Als we het begrotingsakkoord voor 2014 bekijken wordt autorijden weer duurder. Ron Adams, brand manager Allsecur: ‘De automobilist betaalt weer de rekening, naast de wegenbelasting gaat ook de brandstofprijs omhoog. Aan belastingen kun je niet veel veranderen, wat je nog wel in de hand hebt is waar je benzine tankt en de manier van verzekeren. Blijf daarom kritisch op je autoverzekering, hier kun je per jaar gemiddeld 187 euro mee besparen.’