's-Hertogenbosch,
07
december
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Winters weekend voorspeld: minder vrouwen op de weg

Samenvatting

De winter ligt nu letterlijk op straat: witte en vooral gladde wegen. Vrouwen rijden liever niet op een glad wegdek; 53% blijft liever thuis. Mannen laten zich niet afschrikken door gladheid, 68% waagt zich gewoon op de weg. Dat blijkt uit de winterenquête van Allsecur autoverzekeringen in samenwerking met de Persgroep. Bijna 5.000 mensen deden mee aan het onderzoek; zowel lezers van het AD, de Volkskrant, Het Parool en Trouw als klanten van Allsecur.

Vrouwen bereiden zich wel beter voor
Als de vrouwelijke automobilist toch dit weekend de weg op gaat dan bereidt zij zich beter voor dan de man. Zo nemen vrouwen vaak een thermoskan heet water mee. Een warme deken nemen zowel de man als vrouw vaak mee: bij 32% ontbreekt dit niet in de achterbak. 27% van de mannen denkt echter helemaal niet na over voorbereiding en stapt zo de auto in.

Extra afstand bij sneeuw
De waaghalzen die wel de weg op gaan passen hun snelheid aan, 86% van de automobilisten rijdt langzamer. Bijna de helft van de automobilisten (48%) let beter op tijdens winterse omstandigheden. Wel opvallend: veel automobilisten hebben de winterbanden onder de auto, maar daarvan zegt 13% het rijgedrag niet aan te passen. 

Risico’s nemen ondanks onzekerheid
Ruim een kwart van de automobilisten is onzeker op de winterse wegen. Maar als de klok begint te tikken dan neemt toch 8% van de autorijders een risico om sneller op de bestemming aan te komen. Tijdswinst behalen is vooral in de leeftijdscategorie 18-49 jaar in trek, 13% trapt wat vaker het gaspedaal in om eerder de eindbestemming te bereiken. Ondanks het winterse weer dit weekend.

Meer schade bij winters weer
Winters weer zorgt voor meer schade. Johan Van den Neste, marketing manager bij Allsecur autoverzekeringen: “Wij zien dat schade met 60% toeneemt. Belangrijk is om je rijgedrag aan te passen. Houd afstand en rijd langzamer. Blikschade, maar ook ruitschade komt meer voor. Je auto raakt sneller in een slip en bij vorst is de kans op een sterretje in de voorruit erg groot. Deze inzichten, naar aanleiding van onze winterenquête, hebben wij vertaald in concrete wintertips op onze website en Facebookpagina. Mocht je bijvoorbeeld vast komen te staan dit weekend is dit een goede voorbereiding: leg alvast twee waxinelichtjes mét aansteker in je auto. Zo blijf je warm als je vaststaat.”

Boilerplate

De beschreven resultaten zijn afkomstig uit de Winterenquête, uitgevoerd door MWM2 in opdracht van de Persgroep Advertising en Allsecur autoverzekeringen. Het onderzoek is online uitgevoerd in september 2012 onder 4.861 personen van 18 jaar en ouder, afkomstig uit de lezerspanels van het AD, de Volkskrant, Trouw en Het Parool en klanten van Allsecur autoverzekeringen. 85% van de respondenten rijdt regelmatig met een eigen auto; 9% met een auto van de zaak. Een samenvatting van de resultaten is terug te vinden op de website van Allsecur autoverzekeringen.